Lada moment świętujemy TŁUSTY CZWAREK.
Czy wiesz jak postępować z tłuszczem po smażeniu pączków i faworków? 
Zużyty olej spożywczy to jeden z wielu odpadów kuchennych, z którymi należy postępować w odpowiedni sposób.
Nie należy wylewać go do toalety lub zlewu, ponieważ tłuszcze wylewane do kanalizacji tężeją i tworzą zatory.
Tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie, a osadza na ścianach rur.
Tłuszcz wylany do kanalizacji, jeśli na swojej drodze napotka inne zapychające odpady, np. chusteczki nawilżające, tworzy tzw. góry tłuszczowe.
Z czasem, niczym kula śniegowa, góra tłuszczowa obrasta w kolejne warstwy i taki cuchnący konglomerat może zablokować kanalizację, a potem wypchnąć ściek na ulicę.
Ścieki z zatkanym odpływem cofają się i wybijają w piwnicach budynków czy w mieszkaniach.
W rurach, w których znajdują się tłuszcze, zmniejsza się ich średnica, co uniemożliwia prawidłowy przepływ ścieków i doprowadza do awarii.
Jeśli chodzi o gospodarstwa domowe najprostszym sposobem jest zlewanie zużytego tłuszczu do przeznaczonego w tym celu pojemnika – np. butelki lub słoika i wyrzucenie do śmieci  według obowiązujących zasad segregacji.
 
Natomiast jeśli chodzi o lokale świadczące usługi gastronomiczne - piekarnie i cukiernie, sprawa wygląda nieco inaczej.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami właściwa utylizacja tłuszczu spożywczego jest obowiązkiem każdego właściciela lokalu gastronomicznego, piekarni czy też cukierni, który powinien posiadać separator służący do oddzielania tłuszczy od ścieków. Zużyty olej można również przekazać wyspecjalizowanej firmie, która świadczy usługi z zakresu utylizacji tego typu odpadów.